Preuzeto s Wikipedie

Ireligija (lat. irreligio, -onis, f. prema in-, ne + religio, religija), ireligioznost, nereligioznost, pojam je koji označava odsutnost religije, ravnodušnost prema religiji, nezainteresiranost ili neosjetljivost za religiju, odbacivanje religije ili neprijateljstvo prema religiji.

Kad označava odbijanje ili odbacivanje religijskog vjerovanja, onda ireligija obuhvaća ateizam i sekularni humanizam.

Kada označava neprijateljstvo prema religiji, onda obuhvaća antiteizam, antiklerikalizam i antireligiju.

Kada označava ravnodušnost i nezainteresiranost za religiju, onda obuhvaća apateizam.

Kada označava odsutnost religijskog vjerovanja, onda može obuhvaćati agnosticizam, ignosticizam, neteizam, religijski skepticizam i slobodoumlje.

Procjenjuje se da je 16% svjetskog stanovništva (1,1 milijarda ljudi) “nereligiozno” obuhvaćajući pod tim pojmom agnostike, ateiste, sekularne humaniste i ljude koji se “ne izjašnjavaju” ili ne navode “nikakvu religijsku sklonost” pri odgovaranju na otvoreno pitanje o tome koja je njihova religijska sklonost.

Prema jednom izvoru procjenjuje se da 40-50% nereligioznih osoba vjeruje u jedno ili više božanstava ili neki oblik više sile. Prema nekim dokazima može se reći da status najbrže rastuće religije u Sjedinjenim Država ima “nereligija”, obuhvaćajući gotovo 20% odrasle javnosti iz 2012. Osobe koje navode nikakvu religijsku pripadnost obično se označavaju kao “neizjašnjeni”.